Társasjátékok 3 éves kortól

Az ovis korcsoport részére a 3 éves kortól ajánlott társasjátékok között érdemes szemezgetni. A társasjátékok segítségével játékosan tudjuk gyermekünket tanítani. Minden szülő számára fontos, hogy gyermeke már úgy kerüljön iskolába, hogy a legalapvetőbb szabályokkal és tudnivalókkal rendelkezik. Ez nagyon fontos, hiszen gyermekünket így nagyon sok csalódástól kíméljük meg.  A családi társasjátékozás élménye szinte semmivel nem hasonlítható össze. Összehozza a családot, a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket, segít elfeledetni egy pár órára mindenkivel a hétköznapi gondokat, a munkát és természetesen visszarepít mindenkit a gondtalan gyerekkorba.

tarsasjatekokAz iskolaérettséghez hozzátartozik az is, hogy gyermekünk megtanulja a csoportos viselkedés alapvető szabályait. Van egy nagyon fontos szabály, amit minden társas közben be kell tartanunk, ez pedig nem más, hogy ne hagyjuk a gyermeke mindig nyerni. Ne tegyük ezt, még ha hatalmas hisztéria is lesz belőle. Az óvodában és az iskolában sem fogják hagyni neki azt, hogy mindig nyerjen. Amikor viszont csalás és mindenféle szülői praktika nélkül tényleg nyer, ünnepeljünk vele, és dicsérjük meg kellőképpen. Olyan is előfordulhat, hogy sokáig nem sikerül nyernie, ilyenkor persze lehetünk engedékenyebbek, de ne túl feltűnően, így sikerül neki újra önbizalmat adni, amivel tovább sarkaljuk az önfeledt játékra.

A társasjátékok között van olyan, amelyik tudás alapú és van olyan, amelyik szerencse alapú. A szerencse alapú játékok megtanítják a vesztésre, amiből természetesen fel lehet állni. Ezek a játékok megtanítják azt, hogy a kudarcokat jól elviseljék és gyakorolják a türelmet. A tudásalapú játék, pedig ahogy a nevében is van tudást ad, tanít valamire. Megtanítja neki azt, hogy milyen érzés tudni vagy érteni valamit, tudni vagy érteni valamihez. Ma már számtalan játékbolt kínálja mind a két társasjáték típust. Különösképpen újat nem tudnak mutatni, leginkább a grafikai elemek változnak, esetleg egy-két pluszt visznek bele, de az alapokon nem változtatnak semmit a gyártók.

Nézzük meg mégis milyen típusú játékok ajánlottak 3 éves kortól. A számok világába bevezető társasjátékok általában ebben a korban a tízes számkör világába vezetik el a gyerekeket. Ezek a játékok segítik a számok megtanulását, azt, hogy a dobókockán hogyan történik a jelölésük. Sokszor kártyákat is adnak ezekhez a játékokhoz, amelyeket párosítani kell különböző szempontok szerint. A kézügyességet fejlesztő játékok köz tartozik a népszerű ormányos játék. Itt az elefáni orrából lepkék szállnak fel. A lepkéket számlálhatja is a gyermek, de van egy kis háló, amellyel össze is gyűjtheti őket, ez kimondottan fejleszti a kézügyességet. Ma már létezik olyan társas is, ami az órát tanítja meg a kisebbeknek.

Ez nagyon fontos, hiszen mire iskolába kerülnek, az órát már ismerniük kell. Az idő az, ami mindannyiunk életében fontos szerepet játszik, így érdemes ezt minél előbb megismertetni gyermekünkkel is. Kimondottan a fiús anyukáknak számtalan autós játék is kapható, ezek általában versenyautókat tartalmaznak, egy játéklapot és természetesen dobókockát. Mindig az nyer, aki gyorsabban ér a célba. A különféle állatkertes játékok a gyermekeket tanítják a különféle állatfajtákra, esetleg arra, hogy mivel táplálkoznak. A színkereső játékok segítségével a színeket tanulhatják meg a gyerkőcök és azt, hogy a különböző alapszínek keverésével milyen további színeket kaphatunk.

Egy szónak is száz a vége, a társasjátékok a legjobb szórakoztató termékek mind a gyermekek mind pedig a szülők körében. Nagyon fontos, hogy a legalapvetőbb szabályokat mindig tartsuk be közösen, és tanítsuk erre gyermekeinket is. A szabályok betartása és betartatása rendre és fegyelemre neveli a gyerekeket, amelyek csak segíthetik őket a fejlődésben. Érdemes minden egyes szabad hétvégén pár társasjátékot is beilleszteni a programba. Ez természetesen akkor a legjobb móka, amikor az időjárási viszonyok nem éppen mellettünk szólnak és beszorulunk a lakásba.

Ha átjönnek a nagyszülők egy vasárnapi ebédre, akkor gyermekünknek a legnagyobb örömet akkor okozzuk, amikor a család apraja nagyja a társasjáték körül ül és együtt játszik, bolondozik. A társasjátékok nem csak tanítanak, nevelnek, hanem összetartják a családot is.

0 Comments