Vannak emberek, akik rendkívül kellemetlen tünetekkel szembesülnek akkor, ha több időt töltenek a napsütésben. Abban az esetben, hogyha napozás vagy például kerti munka után csalánkiütések, viszkető, piros pöttyök, esetleg duzzanatok jelennek meg a bőrön napozás közben vagy utána pár nappal, napallergia tünetei problémájára lehet gondolni. Ezek igazán változatosak lehetnek. Például a csalánkiütések jellemzője, hogy már a napozás megkezdése után 10 perccel is megjelenhetnek a szúnyogcsípésre hasonlító, de annál lényegesen kiterjedtebb vörös, kiemelkedő, viszkető bőrtünetek, azonban ezek el is tűnhetnek, hogyha az adott személy visszahúzódik a hűvösre.

Fényérzékenységi reakciót válthatnak ki bizonyos gyógyszerek, illetve krémek is, mert ezek tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek ezt idézik elő. A gyógyszerek okozta napallergia tünetei kétfélék. Egyes hatóanyagok növelik a leégés kockázatát, így a bőr hamar kipirul, gyorsan jelentkeznek a napégésre jellemző gyulladásos panaszok. Más, fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése esetén, napozáskor nem a bőr leégése, hanem a fénynek kitett területeken barnás, pigmentált foltok megjelenése a jellemző tünet.

Bármelyikről is van szó, azt mindenképpen tudnia kell mindenkinek, hogy a napsugárzás káros hatásai között a legveszélyesebb a bőrrák kialakulása. A bőrrák fajtái közül is a melanoma, ami a legveszélyesebb. Erre a betegségre kell gyanakodni, ha növekvő, szabálytalan, sötéten pigmentált, fekete vagy mélykék anyajegy jelenik meg a bőrön, megváltozik egy anyajegy színe, ennek környékére is kiterjed a vöröses, kékes vagy fehéres elszíneződés. De akkor is erre kell gondolni, ha egy anyajegy mérete, alakja vagy felszíne megváltozik, vagy begyullad, kisebesedik, vérzik, esetleg viszket.

A bőrrák fajtái nemcsak a melanomát foglalják magukba, hanem számtalan más típust is. Ezekről bővebben is olvashat, ha belép az egeszsegszakerto.hu weboldalra, ahol azt is megtudhatja, hogy a napallergia kezelése miként a leghatékonyabb.