komolyzene állatokra gyakorolt hatása

Az emberek nagy része szereti a komolyzenét, mert ellazít és megnyugtat, emellett a zene a szervezetre gyakorolt hatását tudósok is bizonyították. A komolyzene állatokra gyakorolt hatása is ehhez hasonló. A vizsgálatok szerint a kutyákat a lassú andalító zongoraszó képes volt annyira megnyugtatni, hogy többjük elaludt.

Az állatokkal való gyógyítás terén még nem szokás zeneterápiával kezelni, de több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy háziállatainkra is igen jó hatással van a komolyzene. Kutatók azt nyilatkozták, hogy „325 grammnyi paracetamol mennyiségével egyenértékű a zene fájdalomcsillapító hatása”, emellett a komolyzene csillapítja a stresszt és a depressziót is.

A klasszikusokkal gyógyító terápia nagy segítség lehet idős, vagy beteg, depressziós állatoknál. Kutatók szerint a komolyzene állatokra gyakorolt hatása gyógyító, csökkenti az kutyák stressz szintjét, ugyanis egy-egy ilyen klasszikus darab meghallgatása után az ebeknek a pulzusszáma jóval alacsonyabb volt a korábbiakhoz képest.