Gluténmentes kenyér sütése

A megfelelő alapanyagokkal otthon is egyszerűen lehet gluténmentes kenyeret sütni. A Schär pékség weboldalán többfajta alapanyag közül is választhatunk, így biztosak lehetünk abban, hogy otthon is változatosan készíthetjük el kedvenc pékárunkat. A Cereale del Mastro Panettiere keverékből vagy a Mix It Rustico keverékből is csodálatos kenyereket süthetünk.

Az otthoni gluténmentes kenyérsütés nem túl bonyolult, hiszen nagyon hasonlít a hagyományos kenyérsütéshez, csak az alapanyagok minőségére kell nagyon odafigyelni. A gluténmentes lisztet egy tálba kell szórni és egy evőkanál segítségével mélyedést kell készíteni a kupac közepére. 40 Celsius fokos melegvízben futtassuk fel az élesztőt. Ezt megtehetjük mikorhullámű sütőben is. A már előzőleg elkészített mélyedésbe öntjük az élesztőt miután már felfutott. Erre szórunk egy csipetke cukrot és rászórunk minimális lisztet. Körülbelül 10 perce alatt készül el az előtészta, ha jó meleg helyen pihentetjük. A recept szerinti további hozzávalókat hozzá lehet adni az előtésztához és elkezdődhet a dagasztás. Dagasztás után következhet a kelesztés, akárcsak a hagyományos kenyérnél.

A sima tésztát folpackal takarjuk le és meleg helyen keleszthetjük. Kb 27-30 Celsius fok közötti hőmérséklet az ideális. Ha 30 perc múlva a tészta a duplájára nő, akkor elkészült. Ezután újra átdagasztjuk és megformázzuk. Újra pihentetjük körülbelül 15 percig, majd bekenjük a felületét, hogy szép aranybarnára süljön, és már mehet is a sütőbe. Ha szeretjük a magvas kenyeret, akkor most szórjuk rá a kiválasztott alapanyagot. Kenyeret csak előmelegített sütőbe süssünk és mindig helyezzünk el egy vízzel teli edényt a sütő aljában. Ez felel azért, hogy ne legyen száraz a kenyerünk miután megsült.

 

A gluténmentes kenyeret nagyon hosszú ideig el lehet tartani, de ez függ a keveréktől is, amit felhasználunk. Ha minőségi lisztkeveréket használunk, akkor sokkal tovább tárolhatjuk kenyerünket. Az elkészült kenyeret igény szerint kihűtés után le is fagyaszthatjuk, így bármikor elővehetjük a friss otthon sütött kenyerünket. Szobahőmérsékleten nagyon gyorsan kiolvad és máris fogyasztható.