gerincfájdalom

A gerinc központi jelentőséggel bíró terület, amely azonban hamar megérezheti a helytelen életmódból, tartásból eredő hátrányokat.  A porckorongsérv sokak rémálmai között szerepel, pedig nem ez az egyetlen betegség, ami fájdalmat okozhat a gerinccel összefüggésben. Ha a gerinc degenerációja nagyfokú, akkor a gerincoszlopban levő porckorongok eldeformálódnak, és a bennük levő anyag idegeket nyomhat. A gerinctorna hosszú távon lehetőséget kínál arra, hogy ez a kocsonyás anyag a porckorongba visszahúzódjon, és így megszűnjön a fájdalom.

Az említett problémára kifejezetten az úgynevezett McKenzie torna javasolt, ám egyéb, gerincfájdalommal járó állapotok esetében is érdemes a gyógytorna kínálta lehetőségeket választani. A sportsérülések és egyes mozgásszervi műtétek után a felépülési időszakban a sérült terület fokozatos tornáztatása nélkülözhetetlen. Ilyenkor egyéni kezelési terv és speciális mozgás szükséges, melyet csak a megfelelő tapasztalattal rendelkező gyógytornásztól lehet elvárni.

Az ülőmunka, a stressz, de egyszerűen a test öregedése miatt is ilyen elterjedt panasz a gerincfájdalom (forrás: gyogytornaszom.hu). Ha rangsorolnunk kellene, hogy milyen állapotok vezetnek a legtöbbször gerincfájáshoz, akkor az ülőmunka garantáltan vezető helyet foglalna el. Nem ritka, hogy akár napi 12-14 órát ülő testhelyzetben töltünk, ami komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában. Nem csak az elhízás esélye nő meg ilyen módon, hanem a gerincet, a vállat, a nyakat és a derekat megnövekedett teher éri. Előbb vagy utóbb ezek valamelyike biztosan elkezd majd fájni. Fontos tehát, hogy a gyógytorna során olyan izmokat is mozgásba hozzunk, amelyek egyébként nem mozognának az ülés során.

A sokunk életében jelen levő stressz is okozhat gerincbántalmakat. Ilyenkor a váll és a nyak izmai megfeszülnek, csomóssá válnak. Az érintettek gyakran panaszkodnak arról, hogy szinte a hátukban, a derekukban érzik a felgyülemlett feszültséget. A megnövekedett stressznek kitett páciensek esetében az izmok ellazítása és a megfelelő testtartás legalább olyan fontosak, mint a feszültség megfelelő levezetése, kezelése. A stressz hatására felvett úgynevezett kényszertartás a rendszeres gyógytorna hatására oldódik és a normális helyzetbe alakul vissza.

 

Az elsősorban 50 év felettieknél az izmok gyengesége, az egyensúlyi problémák, a fáradtságérzet és a végtagokba sugárzó fájdalom egyértelműen javíthatóak, ha az egyébként elhanyagolt ízületek, izmok és célbavételre kerülnek. Fájdalom esetén tehát érdemes szakemberhez fordulni, megelőzve ezzel még problémásabb állapot kialakulását.