Németországi munka iránt érdeklődik? Egy komoly állást keres és hosszútávra tervez? Idővel lehet, hogy letelepedne Németországban? Még mielőtt meghozná ezt a döntést, és megtalálta a megfelelő németországi munkát, megosztunk Önnel néhány hasznos információt.

Az első fontos lépés, a bejelentkezés, a lakcím bejelentése az illetékes hivatalnál, ami természetesen a tulaj vagy a bérbeadó beleegyezésével történik. A bejelentkezésnél kapott dokumentum igazolja később minden német hivatalnak, banknak, biztosítónak stb.,  hogy címmel rendelkezel, és állandó lakhelyed van Németországban. Fontos hogy a lakhelyeden ki legyen téve a postaládára a neved. 2015. november 1-jétől, új jogszabály lépett érvénybe, miszerint a lakásbérleti szerződést kötő bérbeadó köteles egy „költözési igazolást” a bérlő részére kiállítani, a bérlő pedig köteles (az igazolás bemutatásával) a költözést követő két héten belül a bérelt lakás helye szerint illetékes hatóságnál be- illetve kijelentkezni.

A második fontos dolog, ha már megvan a németországi munka, a betegbiztosítás megkötése. Németországba bejelentkezett személyek kötelesek betegbiztosítást kötni. Léteznek állami és privát betegbiztosítások. Az alkalmazottak automatikusan az állami biztosítónál vannak bebiztosítva. Akik új lakásbejelentéssel rendelkeznek, és nem alkalmazottak, hanem például önállóak, egy „utazási betegbiztosítást“ köthetnek, havonta 53 – euro-tól kezdve, életkortól függően). Az ellátás hasonló, mint az állami biztosítónál.

A harmadik lépés a bankszámlanyitás Németországban. A bankszámla nyitása sok esetben ingyenes. A bankok általában kérik a lakcím bejelentést igazoló dokumentumot és az igazolványodat vagy útleveledet. Fontos tudni, hogy több bank-csoport létezik. Amennyiben pénzt szeretnél felvenni egy bank automatából, előbb nézz utána, hogy ugyanabba a bank-csoportba tartozik-e mint a te bankod, mert akkor ingyenes.

Ha megtaláltad a megfelelő németországi munkát és van kinél laknod, akkor szerencsés vagy. Kifejezetten nehéz Németországban hosszútávra olcsó lakást/albérletet találni és általában eléggé drága is. A különböző portálokon (immobilenscout24.de, immonet.de, stb.) lévő lakások nagy része ingatlanközvetítőn keresztül van kihirdetve. Az ingatlanközvetítők általában elkérik az albérlet kb. 2,4-szeresét  a közvetítésért, de nem keresnek aktívan lakást.