A munkavédelmi cipők egyik külön típusa a villanyszerelő cipő, melynek használatával csökkenthető az áramütés veszélye. A villanyszerelő cipő az által védi ki az áramütést, hogy a talpa nem ereszti át a magas feszültséget. A jó munkavédelmi cipő talpa csúszásmentes, felülete cseppálló, és hajlékony. A villanyszerelő kényelmesen tud mozogni a cipőben, legyen szó akár létrára mászásról, vagy a padláson való munkavégzésről.

A szigetelő anyagok legnagyobb ismérve az átütési szilárdság. Amikor a villanyszerelő a kezével esetlegesen megérint egy áram alatt lévő vezetőket, az áram elkezdi keresni az utat a földelés felé. Ha az áram nem talál utat, akkor a villanyszerelőt nem éri áramütés. Ha az áram erőssége nem több ezer voltos, a munkavédelmi cipő meg fogja tudni akadályozni azt, hogy a talpon keresztül a talaj irányába folyjon a feszültség. A villanyszerelő cipők talpa nagy átütési szilárdságú anyagból készül.

A munkáspapucsok, szandálok talpa néhány száz voltnál több feszültséget már nem képes szigetelni. A villanyszerelő cipők esetében a szigetelési képességek fel vannak tüntetve a cipő leírásában. A tipikus villanyszerelő cipő 1000 voltig képes szigetelni. Az ilyen munkavédelmi cipőt akkor érdemes viselni, ha az ember 220 voltos, vagy nagyobb feszültségű rendszert szeretne karban tartani. A legtöbb villanyszerelő cipő rendelkezik néhány más munkavédelmi cipő tulajdonságaival is. Ilyen például a talpának az átszúrás ellen védő tulajdonsága. A vízállóság, a szúrással szembeni ellenállás, és a nagy átütési szilárdság együttesen adja a villanyszerelő cipők védőképességét. Az igazán jó munkavédelmi cipő emellett kényelmes, külsőleg nem különböztethető meg az általános bakancsoktól, surranóktól.