calvados

Franciaországról mindenkinek a finom sajtok, a croissant és a borok jutnak eszébe, de ne feledkezzünk meg méltán híres almapárlatáról sem! A Calvados normandiai eredetű ital, ami különböző almafajtákat ötvöz. Már a középkorban készítettek alma brandy-t, de a hivatalos Calvados italt a XVI. századtól ismerjük.

Eredetvédett ital, kizárólag a normandiai Calvados környéken készített párlat nevezhető így. Ma mintegy 200 almafajtából – édes, kesernyés és savanyú egyaránt – állítják össze az alaplevet, azaz a cefrét. Az eljárás a gyümölcsök begyűjtése után préseléssel kezdődik. A kinyert almalevet erjedni hagyják, majd az erjedés által keletkezett almabort lepárlás után tölgyfahordókba töltik és érlelik.

Minimum 2 év érleléssel éri el a Calvados minőséget és válik aromákban gazdag, aranyszínű itallá. Minél tovább érlelik, annál magasabb áron kel el. A karakteres nedűt legtöbbször aperitifként kínálják, de néhány cseppel igazán ínyenccé tehetjük a kávénkat is, mert különleges ízekkel gazdagítja a kávézás élményét.