Az üzemanyagtöltő állomások tartályai folyamatos karbantartást igényelnek. Ezt a folyamatot nagyon szigorú törvényi előírások szabályozzák. A tartályokban felgyülemlett olajsár és salakanyag komoly károsodást okozhat a tankoló ügyfelek gépjárműveiben. A kitermelt salakanyag mellett a benzin vagy gázolaj semlegesítése is fontos feladat, ez a következő lépés. A környezetre veszélyes anyagokat szintén szigorú előírásoknak megfelelően kell kezelni.

A gázolaj semlegesítése az a folyamat, amely során valamilyen kémiai vagy biológiai reakció által a veszélyes anyag környezetbaráttá válik és lebomlik. A benzinkút-üzemeltetők tisztában vannak ezzel az eljárással, léteznek erre specializálódott cégek, akik időről időre elvégzik a folyamatos karbantartást. Az alkalmazott üzemanyagtartályt csak akkor lehet újra használatba venni, ha minden jellegű tisztítási és karbantartási művelet hiánytalanul el lett végezve, és erről írásos dokumentáció is rendelkezésre áll. A gázolaj semlegesítése nagyon fontos feladat, hiszen az abból lerakódó salak felbecsülhetetlen károkat okozhat az autósoknak, de a nagy számok törvénye alapján a gazdaságnak is.

Ezért az adott gázolajkút vagy benzinkút esetében, ahol a műveletet végzik, a legkörültekintőbben kell eljárni. Fontos, hogy minden biztonsági előkészületet betartsanak, áramtalanítani kell a tartály környezetét, valamint szabad járhatóságot biztosítani a tartály közvetlen közelében. A gázolajkút, ahol csak egy tartály áll rendelkezésre, értelemszerűen az adott tisztítási és semlegesítési folyamat elvégzéséig nem szolgálhat ki ügyfeleket. A veszélyes anyag semlegesítése minden jellegű üzemanyagtartályra vonatkozik.

Tehát a mobil kutak sem jelentenek kivételt ez alól. Minden típusú üzemanyagtartályhoz saját vonatkozó rendelkezés és utasítás van érvényben. Az egyfalú vagy dupla falú biztonságosabb tartályok éppúgy beletartoznak a szabályozási körbe, mint a föld alatt vagy a föld felett tárolt társaik. Gázolajkút létezik osztott kivitelben, amelyben több cella található, a különböző üzemanyagfajták számára. Ezeket egyszerre kell takarítani.