Láncfűrész

Sokan, főleg a kezdők félnek a nagyobb, vágásra használatos szerszámoktól. A körfűrész, a sarokcsiszoló vagy a láncfűrész esetében ez a félelem érthető is, ugyanis ezekkel komoly sérüléseket okozhat az ember magának, ha rosszul, nem megfelelő módon alkalmazza. Azonban, ha a láncfűrész alkalmazásakor betartja a szabályokat a felhasználó és óvatosan bánik vele, akkor ez nem veszélyesebb, mint bármelyik vágó szerszámgép. A szakemberek ezért is hívják fel arra a figyelmet, hogy nem is félni kell a masinától, hanem megtanulni azt helyesen kezelni.

Ezt rengeteg helyzetben lehet használni. Sokan az otthoni munkák során veszik ezt elő, amikor tűzifát kell vágni. Hiszen láncfűrész segítségével könnyedén optimális méretre lehet vágni a kályhába, kandallóba a hosszabb oszlopokat, fatörzseket, vastagabb ágakat. Ez semmiképp sem mondható egy nagyon veszélyes, túlságosan megerőltető tevékenységnek, főleg akkor nem, ha a megfelelő fűrészállványt használja az ember hozzá. Azonban észben kell tartani, hogy nem szabad silány nívójú állvány mellett dönteni, ugyanis a minőségi darab a a biztonságos munka egyik záloga. Ugyanakkor, hasonlóan nagy fontossággal bír a megfelelő védőfelszerelés, szemüveg, bőrkesztyű és kötény is. A kezdők gyakori hibája, hogy a farönköt a fűrészállvány két támasza között úgy kezdik vágni, hogy a félig átvágott fa összecsípi, beszorítja a láncot és a láncvezetőt.

Ekkor, ha a felhasználó a vágást tovább erőlteti, akkor kinyúlhat a lánc, sőt, a láncfűrész is leéghet. Vigyázni kell hát arra, hogy a ne a támaszok között, hanem azon kívül vágjon az ember. Ezáltal a teljes keresztmetszetet vágja át a láncfűrész, és a darab egyszerűen leesik. Természetesen hozzá kell ehhez szokni és szükség van egy kis műszaki érzékre ahhoz, hogy érezni lehessen, hol is van a fa súlypontja. Nyilván ezt hamar elsajátíthatja mindenki és aztán nem lesz ezzel gond. A láncfűrész esetében azt is meg kell jegyezni, hogy a földön sohasem szabad vágni. Nem kell ahhoz senki sem szakértő legyen, hogy tudja, a beton vagy egyéb erősebb, masszívabb anyag ugyanúgy árt a láncfűrésznek, mint a puha föld. Sőt, ez veszélyes is lehet, hiszen a fa nincs a földön megfelelő módon rögzítve.

Ha még gallyazásról is van szó, akkor is ki kell támasztani a fatörzset és azt szilárdan rögzíteni. Annak érdekében, hogy a láncfűrész ne legyen egy veszélyes eszköz, mindig a szerkezet tövénél, alul szükséges vágni, úgy, hogy az anyag az ütközőkarmon megtámaszkodjon. Így a lánc nekihúzza a törzset a támasztókaromnak. Ettől a technikától csak a gallyazásnál kell eltérni, de akkor is mindig a lánc alsó felét ajánlatos alkalmazni és nem pedig az orrészét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük