VPN

A VPN (Virtual Private Network azaz Virtuális Magán Hálózat) először céges környezetben volt használatos, arra, hogy az alkalmazottak bármikor hozzáférhessenek, akár otthoni munkavégzés során, a munkahelyi számítógépeikhez.

Mostanra a technológiai fejlődéssel ez akár otthoni, minihálózat létrehozását is lehetővé teszi. Ez nem jelent külön internet hozzáférést. Ellenkezőleg, a meglévő internetes hálózatokon keresztül a VPN hálózathoz csatlakozással, védett csatornák segítségével működik.

Úgy érdemes erre gondolni, mint egy alhálózatra, ami levesz a meglévő internetsávból egy bizonyos részt, hogy azt külön csatornaként kezelje. Előnyeként szolgál a titkosítás, amellyel plusz védelemmel tudjuk ellátni a céges vagy magántevékenységünket, ezzel megnehezítve a nyilvános hálózaton az adathalászok dolgát.

Stabilitása ugyanakkor függ az internetszolgáltatótól. Az internetszolgáltató viszont VPN-nel védett hálózat tevékenységére nem láthat rá. A VPN formai vagy technikai megvalósítása nem fix.

Azonban ha a szervereket megfelelő helyen tárolják, mint amilyen a Doclernet szerver hoszting terme is, akkor a VPN technikai háttere egyértelműen biztosítottá válik.

Alapvetően minden Virtuális Magán Hálózatnak minősül, amely magánhálózat és nem jár önálló internet szolgáltatással, hanem egy másik, előfizetéses internetszolgáltató biztosítja a hálózat alapját. Viszont a VPN képes elrejteni a szolgáltató által adott IP címet egy weboldal meglátogatásakor.

Az NFC vagy Near Field Communication, azaz a közeli teres kommunikáció egy rádiókommunikációs forma. Két aktív vagy passzív eszköz kis adatmennyiség és hatótávolságon belüli kommunikációját jelenti.

Ez a gyorsaságának köszönhetően bizonyos esetekben alternatíva lehet a BlueToothos kommunikációra, de leginkább a telefonos fizetésben látják benne a jövőt. Elve hasonló lenne a PayPass fizetés vagy elektronikus jegy érvényesítési módszerre.

A technológia már sok okostelefonban megtalálható de az ipar még keresi a kiskapukat, hogy miként lehetne ezen modulokat jobban és jobban hasznosítani. Előnyére váljék, hogy mivel nagyon kicsi a hatótávolsága, viszonylag biztonságos adatcsere lebonyolítást tesz lehetővé.

A saját használatú NFC kommunikáció elsősorban az multimédia és kisseb fájlok cseréjére használatos mostanában.

Hogyan kapcsolódik össze a kettő? Nos, a VPN és az NFC egyaránt olyan technológiai megoldás, amelyek az adatbiztonságot szavatolják. A kettő együttes alkalmazása pedig megsokszorozza a biztonságot: a VPN védett csatornájához csak az férhet hozzá, aki a hagyományos elérési adatokon túl még NFC-s eszközzel bizonyítja is jogosságát.