Manapság egy-egy klasszikus konzol vagy egy hőskorból visszamaradt régi PC vagy klasszikus rádió-erősítő aranyat érhet a gyűjtők számára és igen szép ősszegekért kelnek el ezek az eszközök. Természetesen az informatikai eszközök idővel történő minőségi romlása, korrodálódása, elhasználódása. Ezen tippek segítségével meg lehet növelni a féltve őrzött elektronikai kincseink élettartamát.

Amennyiben nem használunk egy eszközt akár egy hétig, távolítsunk el belőle az alkáli elemeket. Ezen elemekben lévő kálium-hidroxid az eszköz korrodálódását eredményezheti. Az a legjobb, ha régi eszközeinkből, kivesszük az elemeket. Ugyanígy járjunk el a Nikkel-Kadmium laptop akkumulátorokkal is.

Óvjuk a műanyag borításokat azzal, hogy nem tesszük ki őket UV sugárzásnak. Habár a műanyagok időtállónak mondhatók, esztétikailag roncsoló hatással van rájuk az UV sugárzás és az oxigén keveréke.

Ahogy az elemekkel is tettük, cseréljük ki a kondenzátorokat eszközeinkben. A nehezen beszerzett és féltve őrzött Technics hi-fi eldurranása maga lenne a szívroham, nem de? Könnyen felismerhető a kondenzátor élettartamának közelgő vége, hogyha a kartácslőszerhez hasonlíthatóan nyílik meg a kondenzátor teteje vagy a nyílás helyett egy apró felszáradt folyadékfolt található.

A Doclernet mindig tökéletes környezetet biztosít a nála elhelyezett és üzemeltetett szervereknek!

Mindenképpen tartsuk távol eszközeinket sugárzó hőtől, párától és folyadéktól. Se a korrózió se a penész nem tesz jót az elektronikának, ezen dolgok letisztogatása pedig legtöbbek számára nem nyújt akkora szórakozást, mint az eszközök használata. Ezért a drága elektronikánkat tartsuk pormentesen, hűvös és száraz helyen, továbbá óvjuk az extrém hőingadozástól, mivel az anyag tágulása és zsugorodás is jelentős élettartambeli romlást eredményezhet.

A nyílásokat, amennyiben azok nem hűtésre szolgálnak, igyekezzünk lezárni a kártevő bogarak és rovarok elől. Ha nem használjuk eszközeinket, akkor igyekezzünk ne nejlonzacskóban tárolni azokat, mert a zacskók kémiai anyagokat bocsájtanak ki idővel, ami reakcióba léphet az (elsősorban műanyag) eszközeinkkel – habár ez már lehet egy kicsit túlzásnak hangozhat, de a rövid használatra gyártott műanyag zacskók kémiailag igen instabilak.

És általában a gumitömítésekkel és borításokkal is hasonló a helyzet. Ezeket is távolítsuk el amennyiben van rá módunk. A gumi roncsolódásánál fontos annak keménysége és a hőhatások, amik érik, de egy puhább gumi anyag akár szobahőmérsékleten is képes idővel megolvadni.

A por. Igen, a portól óvakodjunk. Akár a jelenleg használatos elektronikájának élettartamát is drasztikusan növelhetjük, ha néhány havonta megszabadítjuk azokat a párát felszívó portól. Semmiképpen ne essünk nekik porszívóval! A legjobb, ha légfúvóval vagy szájjal fújatjuk ki az apró részekből a finom port és nagyon óvatosan szabadítjuk meg eszközeinket a porcicáktól és éhen halt apró rovaroktól.