Set-top-boksz, Blu-ray lejátszó, telefon, erősítő, laptop, videó kamera, fényképezőgép és még sorolhatnánk az eszközöket, amelyek csatlakoztathatóak a televíziónkhoz usb elosztóval vagy HDMI elosztóval. A háztartásokban ma már számos eszköz csatlakoztatható a tévére és előfordulhat, hogy kevésnek bizonyul az HDMI csatlakozók száma. Mint mindig, van megoldás ebben az esetben is. A kivitelezés attól függ, milyen eszközöket szeretnénk csatlakoztatni és milyen gyakran váltogatjuk, cserélgetjük ezeket.
HDMI hosszabbító
Ha nem állandóra bekötött rendszer megfelel a számunkra akkor a legegyszerűbb megoldást egy mezei HDMI kábel jelenheti. Ezzel könnyen hozzáférhetővé tesszük a tv csatlakozót és a videó kamerát, fényképezőgépet vagy a játékkonzolt anélkül cserélgethetjük, hogy be kellene bújnunk a tv mögötti szűkös helyre. Ezzel a csatlakozási pontok száma nem fog növekedni, de a hozzá férés jelentősen könnyebbé, kényelmesebbé válik. A HDMI kábel helyett használhatunk hosszabbítót is, mert abba a speciális kábeleket is csatlakoztathatjuk. Léteznek olyan típusok, amelyek két bemenettel rendelkeznek.
Elosztó
Ha fix eszközből szeretnénk többet használni akkor egy elosztó jelenthet megoldást. A hálózati elosztó lehet HDMI elosztó vagy USB elosztó szivargyújtó és fülhallgató vagy jack elosztó is. A HDMI elosztók általában négy bemenettel vannak ellátva és aktív vagy passzív működésűek. Az aktív működés esetében négy bemenet és egy kimenet van, a bemenethez a forrás eszközöket a kimenethez a tv –t csatlakoztathatjuk. A bemenetek között kapcsolóval tudunk választani. A megoldás hátránya, hogy a források között nem megoldható a távirányítóval való váltás.

A mi nézőpontunk szerint az aktív elosztók az ajánlottak. Ami az árukat illeti magasabb, de ennek fejében távirányítóval is válthatunk a források között, sőt vannak modellek, amelyek automatikus üzemmódban mindig az aktív bementre váltanak át. Több aktív bemenet esetén az előre beállítható prioritás alapján váltanak. Léteznek olyan HDMI elosztók, amelyeknél az elektronika képes rá, hogy a hangot koaxiális vagy optikai kimeneten keresztül továbbítsa. Vásárlás előtt javasoljuk, hogy ellenőrizze az aktív switchek milyen maximális felbontást támogatnak és az HDMI melyik verzióját képesek kezelni.

Ha pedig több aktív bemenet is van, akkor az előre felállított prioritási lista alapján választanak. Emellett vannak olyan típusok is, amelyeknél az elektronika képes arra, hogy a hangot optikai vagy koaxiális kimeneten keresztül továbbítsák. Az aktív switcheknél vásárlás előtt nagyon fontos ellenőrizni, hogy milyen maximális felbontást támogatnak, illetve a HDMI milyen verzióját tudják kezelni.
Adott esetben nemcsak a bemenet, hanem a kimenet elosztása is szükségessé válhat. A több bemenettel és kimenettel rendelkező adatátviteli elosztók igen drágák

Említés szintjén azt is érdemes még felhozni, hogy adott esetben nemcsak a bemenet, hanem a kimenet is szükséges lehet elosztani, mondjuk akkor, ha egyszer tévén máskor pedig a projektoron nézzük a filmeket, meccseket. A rossz hír az, hogy több bemenettel és kimenettel csak a csúcskategóriás, ebből adódóan nagyon drága elosztók rendelkeznek, ezek ára akár egy kisebb tévé árával is vetekedhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük