Egy átlagos családi lakásban a legpárásabb helyiségek a fürdőszoba és a konyha. Esetenként pedig a szobák is szóba jöhetnek a tájolásuk vagy a túlzott szigeteltségük miatt. Egy párátlanító minden család otthonában jól jöhet, hiszen megoldja a levegő túlzott nedvességtartalmából adódó problémákat. Melyek lehetnek ezek a problémák? A legkárosabb, mégis a legalattomosabb jelenség, amit a túl magas páratartalom okozhat, az a feketepenész megjelenése.

Sokszor nem közvetlenül látható helyen, hanem a bútorok mögött, eldugott sarkakban jelenik meg, mivel itt nem tud mozogni a levegő és a nedvesség lecsapódik. Ez a legjobb táptalaj a penész számára. Egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy kellemetlen szagú a fürdőszobája vagy konyhája és nem tudja, honnan jön. Ez figyelmeztető jele lehet a penésznek. Érdemes ilyenkor elhúzni a bútorokat és megkeresni a szag forrását.

Ha megtalálta, penészirtóval tűntesse el a problémát, majd sürgősen szerezzen be egy párátlanító berendezést! Ezzel ugyanis elejét tudja venni a súlyosabb problémáknak. Az optimális páratartalom beállításával a legtöbb elektromos párátlanító automatikusan megbirkózik.

Önnek csak a levegő nedvességtartalmának felső határát kell beállítania és a gép akkor kapcsol be, ha úgy érzékeli, hogy ennél nagyobb a páratartalom. Időnként érdemes ellenőrizni, hogy a párátlanító vízgyűjtő tartálya közelít-e a maximum kapacitáshoz. Mivel, ha ez megtelik, akkor a berendezés leáll, és csak akkor indul újra, ha a tartályt ürítették. Ezt az állapotot általában fénnyel vagy hanggal is jelzi a gép.