Toroskáposzta

A nyár elmúltával faluhelyen gyakran elérkezik a disznóvágás szezonja, aminek szoros kísérője több kihagyhatatlan étel is. Egyik ilyen a toroskáposzta, amit mindenképpen érdemes elkészíteni. Természetesen bármilyen más apropója is lehet a felszolgálásának, a lényeg, hogy legyen, aki örömmel elfogyasztja. Valójában igen sok módon lehet ugyanazt a finomságot megalkotni. Van, aki sütőben készíti, míg más inkább csak párolja a hozzá való káposztát. Ha nekünk nincs bevált receptúránk, akkor érdemes az interneten körülnézni olyan leírás után, ami már kipróbált. A toroskáposzta önmagában is remekül megállja helyét, de kenyérrel vagy körettel egyaránt tányérra kerülhet. Jóformán lehetetlen belőle kis adagot készíteni, de ennek ellenére mégis gyorsan elfogy, hiszen megunhatatlan.

A téli időszakban rendszeresen is terítékre kerülhet a toroskáposzta. Saját vagy vásárolt savanyított alapanyag egyaránt használható. Érdemes alaposan kicsavarni és megszabadítani a szemes borstól illetve babérlevéltől. Ezt követi a puhára főzés, amit megoldhatunk vízben vagy párolással. A lényeg az eredmény. A hozzá adagolandó húst külön főzzük, majd kellő ízesítést követően megpirítjuk. A toroskáposzta akkor nyeri el végleges formáját, amikor a 2 összetevőt összevegyítjük. A sajátos ízvilágot senki nem fogja elfelejteni, aki már valaha kóstolta. Ha eddig még nem volt szerencsénk ezt megtenni, akkor most eljött az ideje. A toroskáposzta a tél kihagyhatatlan slágere. Némi vörösbor kíséretében, jó társaságban feledhetetlen élményt garantál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük